Waarom loyale klanten zo belangrijk zijn

Een goede relatie met de klant is heel belangrijk voor organisaties. Het hebben van tevreden klanten is fijn, maar tevredenheid is niet genoeg. Je wilt dat je klanten loyaal zijn aan jouw merk. Waarom klantloyaliteit zo belangrijk is, leggen we je graag uit.

Wat is klantloyaliteit?

Wanneer iemand loyaal is, heeft diegene een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid. Bij klantloyaliteit heeft de klant ditzelfde gevoel bij een merk, product of dienst. Dit loyale gevoel is te beïnvloeden. Het zorgt voor herhaaldelijke aankopen van producten of diensten ondanks de aanwezigheid van substituten of marketingcampagnes van andere bedrijven

Het begint met tevredenheid

Een tevreden klant is niet per se een loyale klant, maar een loyale klant is wel altijd tevreden. Klantloyaliteit begint daarom met klanttevredenheid. Hiervoor moet de klantrelatie goed zijn. Een negatieve klantervaring weegt vijf keer zwaarden dan een positieve ervaring. Het is dus belangrijk om de klant een positieve ervaring te bezorgen.

Dit doet een organisatie door klanten terug te bellen wanneer dit beloofd wordt, maar ook door deze persoon serieus te nemen en door extra moeite te doen om het eventuele probleem op te lossen. Ook wil een klant gehoord worden en kunnen vertrouwen op de organisatie. Dit vertrouwen wordt gebaseerd op kwaliteit, eerlijke prijzen, leveren op de afgesproken levertijden en het ontvangen van juiste facturen.

Van klanttevredenheid naar klantloyaliteit

Ook al zijn klanten wel tevreden met jouw merk, ze zoeken altijd naar wat beters. Om deze klanten aan jouw organisatie te binden, heb je loyaliteit nodig. Maar loyale klanten ontstaan niet van de één op de andere dag. De band tussen een consument en een merk moet worden opgebouwd gedurende een langere periode. Deze loyaliteit wordt gecreëerd door emotie, relevantie en aandacht, gebaseerd op merkbeleving, interactie, gevoel van waarde, vertrouwen en tevredenheid.

Goed voor de inkomsten

Loyale klanten doen gedurende een langere periode aankopen bij jouw organisatie. Daarnaast verspreiden zij hun enthousiasme over jouw product of dienst naar anderen. De kans is groot dat je hierdoor meer winst zal maken. Investeren in klantloyaliteit levert dus veel meer op dan acquisitie en is bovendien vele malen goedkoper dan wanneer je nieuwe klanten werft door middel van campagnes. Wanneer je werkt aan klantloyaliteit, werk je ook aan een betrouwbare inkomstenbron.

“Een tevreden klant is niet per se een loyale klant, maar een loyale klant is wel altijd tevreden”

Jouw klanten  binden?

Klantloyaliteit is dus erg belangrijk voor jouw organisatie. Je klanten maken gratis mond-tot-mondreclame voor het product of de dienst die ze hebben gekocht. Daarnaast zijn loyale klanten vaste klanten. Ook zijn goede klantervaringen goed voor je reputatie.

Wil je weten hoe je de klantloyaliteit kan verhogen? Lees dan deze blog.

Wil je eens sparren over de mogelijkheden om de klanten aan jouw organisatie te binden? We denken graag met je mee!

Vond je dit interessant?
Dan wil je de volgende pagina’s ook niet missen!

LET’S GET IN TOUCH!

Meer weten over deze blog of geïnteresseerd in een impactvolle loyalty en incentive oplossing? Onze loyalty experts weten hier alles over. Neem contact op via dit formulier!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste loyalty nieuws?