Hoe kan ik mijn klantloyaliteit verhogen?

De meest effectieve manier om jouw omzet te laten groeien, is door klanten loyaal te maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 5% meer klantbehoud gemiddeld leidt tot een winststijging van 25%. Dit komt doordat loyale klanten onder andere zorgen voor positieve mond-tot-mondreclame. Investeren in klantloyaliteit levert veel meer op dan acquisitie en is bovendien vele malen goedkoper.

Wij geven je hieronder de drie belangrijkste tips om jouw klantloyaliteit te verhogen.

1. Ga voor de perfecte klantbeleving

Bezorg de klant een positieve ervaring door de verwachtingen te overtreffen en net dat extra stapje te zetten. Tijdens ieder contactmoment in de klantreis wil je de klant een prettige ervaring geven.

Een negatieve klantervaring weegt vijf keer zo zwaar als een positieve ervaring. Dit zal de klant daarom veel langer bijblijven. Je wilt dus dat elk contact een bijzondere ervaring is en je dat overtreffende stukje service, kwaliteit en vriendelijkheid biedt. Klantloyaliteit begint met klanttevredenheid.

“Bezorg de klant een positieve ervaring door  net dat extra stapje te zetten”

2. Creëer meerdere contactmomenten…

Het is belangrijk om regelmatig in contact te komen met jouw klant. Deze contactmomenten zorgen ervoor dat de klant emotioneel betrokken raakt bij jouw merk. Tegelijkertijd voelt de klant zich door deze momenten meer gewaardeerd en erkend. Deze emoties stimuleren herhaalaankopen.

…en benut contactmomenten optimaal

Added value promoties zijn een mooie manier om de perfecte klantbeleving te combineren met extra contactmomenten. Om een idee te krijgen van een added value promotie, kun je bijvoorbeeld de case van Pricewise bekijken. Deze online prijsvergelijker geeft de klant een fysiek cadeau wanneer zij via hun platform een verzekering afsluiten. Deze gepersonaliseerde incentive kan de klant daarna een jaar lang gebruiken.

Vaak stopt het klantcontact redelijk kort na aankoop van een product of dienst. Pricewise weet dit contactmoment te verlengen tot wel een jaar na afsluiting van een verzekering. Door deze goed gekozen incentive blijft het merk hiermee on top of mind bij de klant.

3. Voeg waarde toe

De concurrentie is hoog en prijzenoorlogen zijn dan ook in veel sectoren bijna dagelijkse business geworden. Wanneer je te vaak kortingen geeft op producten of diensten, kan dit afbreuk doen aan de waarde en de beleving die klanten aan jouw merk toekennen.

Bij Touch Incentive geloven we dan ook dat het beter is om waarde toe te voegen aan een dienst of product, dan in te leveren op de prijs. Zo blijft de kwaliteit van jouw merk behouden en is er ruimte om extra beleving te creëren, bijvoorbeeld door het inzetten van een incentive.

Praktijkvoorbeeld Renault

Een ander voorbeeld van een added value promotie, is dat van Renault. Het is voor dit merk erg belangrijk om klanten naar haar dealers te leiden. Hier kunnen klanten de kwaliteit en vriendelijke service van Renault ervaren. Voor Renault creëert dit een belangrijke kans om op persoonlijk niveau in contact te komen met klanten, ze beter te leren kennen en de klantloyaliteit te verhogen. Om deze reden wilde Renault een loyaliteitscampagne opzetten.

Hiervoor creëert Renault drie grote momenten in het jaar; de Zomercheck, de Wintercheck en de Lente/Airco check. Voor ieder moment ontwikkelt Touch jaarlijks een loyaliteitscampagne waarbij de kwaliteitscontrole van het auto-onderhoud gecombineerd wordt met een added value voordeelkaart als beloning. Deze added value voordeelkaart, compleet in de look en feel van Renault, creëert een uniek onderscheidend vermogen t.o.v. andere dealers. Bovendien voegt het extra waarde toe aan de kwaliteitscontrole, wat klanten over de streep trekt om toch naar een Renault-dealer te gaan voor de onderhoudsbeurt. Daar bovenop regelt Touch een extra waardevolle incentive voor de klanten die zich aanmelden voor het loyaliteitsprogramma van Renault; My Renault.

Door de combinatie van deze twee loyaliteitscampagnes kan Renault de contactmomenten met haar klanten effectief versterken en zo de klantloyaliteit verhogen. Bekijk hier de campagne van de

Renault Wintercheck 2019, welke finalist van de Loyalty Magazine Awards 2019 is geworden!

“Het is beter om waarde toe te voegen aan een dienst of product, dan in te leveren op de prijs “


Van klanttevredenheid naar klantloyaliteit

Klantloyaliteit verhogen doe je dus door de klant een perfect ervaring met jouw merk te geven, maar ook door contact te leggen en contact te houden. Daarnaast is korting niet altijd de oplossing om klanten naar je merk toe te trekken. Juist het toevoegen van waarde aan je producten of diensten is dit wel. 

Wil je eens verder sparren over de mogelijkheden om de klantloyaliteit te verhogen? Wij denken graag met je mee. 

Ben je benieuwd naar alle redenen waarom klantloyaliteit belangrijk is? Lees dan deze blog.

Vond je dit interessant?
Dan wil je de volgende pagina’s ook niet missen!

LET’S GET IN TOUCH!

Meer weten over deze blog of geïnteresseerd in een impactvolle loyalty en incentive oplossing? Onze loyalty experts weten hier alles over. Neem contact op via dit formulier!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste loyalty nieuws?