Wat is een loyaliteitsprogramma?

Een loyaliteitsprogramma is een gestructureerde marketing-inspanning om loyaal, gewenst gedrag te belonen en te bevorderen. Deze marketingtool wordt veelal voor consumenten ingezet met als doel het marktaandeel en de winst van een bedrijf te vergroten.

Daarnaast kan een loyaliteitsprogramma ook voor B2B-doeleinden ingezet worden, bijvoorbeeld om medewerkers te motiveren en te belonen. In deze blog richten we ons op een loyaliteitsprogramma voor consumenten; een B2C loyaliteitsprogramma.

Hoe werkt een loyaliteitsprogramma?

Loyaliteitsprogramma’s stellen organisaties in staat om op structurele en eenvoudige wijze in te spelen op loyaliteitsdoelstellingen. De fundering van een loyaliteitsprogramma bestaat altijd uit een aantal vaste onderdelen. Toch is geen enkel loyaliteitsprogramma hetzelfde. Elk programma is een unieke combinatie tussen verschillende onderdelen, triggers, activiteiten, beloningen en bijbehorende regels. De invulling van een loyaliteitsprogramma is hierdoor geheel af te stemmen op de eigen doelstellingen.

Dankzij de flexibiliteit van een loyaliteitsprogramma kan deze marketingstrategie dus ingezet worden in vele vormen en maten. Denk aan zegels sparen voor korting, klantenkaarten bij retailers of voordeel- en spaarprogramma’s. 

Een spaar- of voordeelprogramma

Een spaar- of voordeelprogramma is de bekendste vorm van een loyaliteitsprogramma. Door bijvoorbeeld een (gepersonaliseerde) beloning in punten of voordeel wordt de doelgroep geboeid, gebonden en behouden. Dit mechanisme stimuleert de klant om in beweging te komen en het gewenste gedrag te vertonen. Denk hierbij aan herhaalbezoeken en aankopen of het behouden en het verlengen van lidmaatschappen.

“Elk programma is een unieke combinatie tussen verschillende onderdelen, triggers, activiteiten, beloningen en bijbehorende regels.”

Praktijkvoorbeeld Samen Greenchoice

Samen Greenchoice is het loyaliteitsprogramma van energieleverancier Greenchoice. Het programma heeft als doel om (nieuwe) klanten te betrekken bij hun duurzame missie en deze klanten aan de organisatie te binden door middel van een beloningssysteem. Tegelijkertijd toont Greenchoice trouwe klanten waardering door een beloning in de vorm van extra punten.

Dit mechanisme stimuleert nieuwe en trouwe klanten om ‘groene’ keuzes te maken. Zij worden hier tenslotte voor beloond. Met deze punten kunnen klanten vervolgens weer duurzame producten en belevenissen aanschaffen via het Samen Greenchoice platform.

Zo draagt het loyaliteitsprogramma bij aan de merkbeleving en een actieve klantenbinding en stimuleert het hun klantenbestand om bij te dragen aan hun duurzame missie.

Bekijk de hele case hier.

Een loyaliteitsprogramma opzetten?

Er wordt vaak gedacht dat een loyaliteitsprogramma een dure en tijdrovende investering is. Niets is minder waar! De juiste methode, aansluitend op de doelstellingen, biedt organisaties juist de tools om op een kosteneffectieve manier een krachtig loyaliteitsprogramma uit te voeren, terwijl organisaties zich kunnen focussen op hun core business.

Doorloop hier ons stappenplan voor het opzetten van een loyaliteitsprogramma. Wil je meer weten of even met ons sparren? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Vond je dit interessant?
Dan wil je de volgende pagina’s ook niet missen!

LET’S GET IN TOUCH!

Meer weten over deze blog of geïnteresseerd in een impactvolle loyalty en incentive oplossing? Onze loyalty experts weten hier alles over. Neem contact op via dit formulier!