Ticketing; welke promotievorm past bij mij?

Ticketcampagnes zijn er in vele variaties en welke campagnevorm bij jouw organisatie past is sterk afhankelijk van de doelstellingen en wensen. Laat je klanten bijvoorbeeld eerst sparen voor een korting om een langdurige klantbinding te creëren of bied je de korting direct aan om snel extra (online en offline) traffic te genereren?

In deze blog zetten wij de drie bekendste en effectiefste ticketcampagnes voor je uiteen. Let wel op dat als je echt wil starten met een ticketcampagne er ticketsoftware nodig is om e-tickets uit te kunnen geven. Mocht je na het lezen van deze blog dus interesse hebben in een ticketcampagne adviseren wij je graag vrijblijvend over een passende strategie en de uitvoering hiervan. 

Een spaarcampagne

Zoals de naam doet vermoeden vraagt een spaarcampagne om een tegenprestatie van de klant. De klant moet sparen om toegang te krijgen tot een bepaalde korting. Dit is meestal in de vorm van zegels of punten. Wanneer de klant een volle spaarkaart heeft of een bepaald puntenaantal heeft bereikt kan hij/zij gebruik maken van de aanbieding. 

Met deze methode worden herhaalbezoeken en upsell gestimuleerd. De klant wil tenslotte gebruik maken van de aanbieding, maar heeft hiervoor een x aantal zegels nodig. Hierdoor zal de klant uiteindelijk meer uitgeven en/of vaker terugkomen om het benodigde aantal zegels te bereiken. Ook kan de verkoop van bepaalde producten of productcategorieën gestimuleerd worden door hier extra zegels aan te verbinden.

Dit type spaaracties creëren een onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten en zorgen zodoende voor een voorkeurspositie gedurende de actieperiode. Dit biedt de gelegenheid om een positieve merkbeleving te creëren voor de klant en ook na de actieperiode deze voorkeurspositie te behouden.

Positieve effecten

 • Meer online en instore traffic
 • Stimulatie van herhaalbezoeken
 • Upselling
 • Onderscheidend vermogen en merkvoorkeur

Praktijkvoorbeeld

Voor Albert Heijn is de Uitjescampagne in de zomerperiode de grootste ticketactie. Gedurende deze campagneperiode kunnen klanten sparen voor een 2e kaartje gratis bij meer dan 300 uitjes. Elke € 10,- levert één zegel op en met 5 zegels is de spaarkaart vol.

Touch waarborgt hierin het scherpste aanbod in de markt in het uitjes-hoogseizoen. Hiermee heeft Albert Heijn een positief onderscheidend vermogen ten opzichte van haar concurrenten. Hierdoor trekt deze campagne in de rustige zomerperiode aanzienlijk meer klanten naar Albert Heijn en stimuleert dit herhaalbezoeken. Meer weten? Lees hier alles over deze case.

“een spaarcampagne stimuleert herhaalbezoeken en upsell”


Incentive campagne

Ook dit type promotie vraagt een tegenprestatie van de klant. Meestal wordt er in dit geval een ticket of voucher weggegeven bij aankoop van 1 of 2 actieproducten. Dit is afhankelijk van de waarde van het aan te schaffen product.

Deze methode wordt veelal ingezet om een bepaald merk, meerdere merken of een bepaalde productcategorie uit te lichten en hierin de verkopen te stimuleren. Het grote voordeel is dat er met dit type promotie niet ingeleverd wordt op de prijs, omzet of marge omzet van een product. Er wordt juist waarde en beleving toegevoegd. Bovendien triggert zo’n incentive een winkelbezoek en biedt hierdoor kansen voor cross selling.

Voordelen

 • Er wordt niet ingeleverd op de prijs, omzet of marge van het aan te schaffen product
 • Extra aandacht voor een bepaald product of een bepaalde categorie
 • Mogelijkheid tot cross selling
 • Genereert extra traffic


Praktijkvoorbeeld

De Remark Group biedt een breed scala aan A-merken in de drogisterijbranche. Om zich te onderscheiden van concurrentie en een merkvoorkeur voor zijn A-merken te stimuleren zet Remark in samenwerking met Touch een jaarrond campagneplanning in op basis van incentives.

Deze campagnes variëren in thema en sluiten naadloos aan bij de merkidentiteit van het desbetreffende merk. Zo ontvangt de klant bijvoorbeeld een gratis Sauna Voucher bij aankoop van twee producten van Therme in een bepaalde actieperiode. Dit type promoties zorgen voor een prominente plaatsing op de winkelvloer (kopstelling of actiezuil) en brede inzet van communicatiemiddelen (actiefolder, radio en online) voor de merken van Remark gedurende het jaar. Lees hier meer.

“Een incentive triggert een winkelbezoek en biedt hierdoor kansen voor cross selling”

Prijspromotie

Een prijspromotie is een standaard promotievorm waarbij er een korting wordt gegeven op het aankoopbedrag. Dit kan in overleg met de desbetreffende aanbieder ook worden toegepast op tickets. Zij bieden dan korting aan in ruil voor media-exposure. Deze actie is voor de klant vrij toegankelijk en kan zonder tegenprestatie worden aangeschaft.

Het doel van deze promotie is om een unieke en verrassende propositie te creëren waarmee je je onderscheidt ten opzichte van concurrenten om zo klanten naar de winkel te trekken. Eenmaal op de vloer kan je deze klanten weer verleiden tot extra aankopen.

Voordelen
 • Voor iedereen toegankelijk
 • (Branchevreemde) uitbreiding van het assortiment
 • Genereert meer instore traffic

Praktijkvoorbeeld

Ook hier is Albert Heijn een uitstekend voorbeeld. Zij bieden op hun platform lekkerweglekkerthuis.ah.nl een breed aanbod aan ticketdeals, welke vrij toegankelijk zijn voor de klant. Hiermee breiden zij hun branchevreemde assortiment uit en creëren zo een onderscheidend assortiment ten opzichte van concurrenten. Bovendien genereert dit extra traffic en sales, zowel online als offline.

Touch is sinds mei 2017 de officiële ticketpartner van Albert Heijn en is merendeels verantwoordelijk voor het volledige ticketaanbod en de jaarrond campagne kalender ter invulling van het platform.

Vond je dit interessant?
Dan wil je de volgende pagina’s ook niet missen!

LET’S GET IN TOUCH!

Meer weten over deze blog of geïnteresseerd in een impactvolle loyalty en incentive oplossing? Onze loyalty experts weten hier alles over. Neem contact op via dit formulier!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste loyalty nieuws?